Pagini

duminică, 8 decembrie 2013

O VIAŢĂ ÎNCHINATĂ ŞCOLII, ÎNVĂŢĂTOAREA EUGENIA GHE. ONIŞORU



            Se naşte la Baia în anul 1899 în familia Zegleanu. Tatăl său a fost  notar în comuna Baia, iar mama, Voichiţa, a fost fiica mai mare a preotului Vasile Mihăilescu. Rămâne de mică orfană de mamă, care a decedat datorită unei epidemii în iarna anului 1906. Este îngrijită de bunica sa dinspre  mamă.
            A urmat şcoala primară având ca învăţători pe soţii Maria şi Nicolae Stoleru, de la care şi-a însuşit cunoştinţe temeinice, fiind o elevă foarte conştiincioasă. În anul 1914 s-a prezentat la examenul de admitere la Şcoala Normală „Mihail Sturza” pe care o absolvă în anul 1920. După absolvirea şcolii este numită învăţătoare la Şcoala primară de băieţi din Baia. Un an mai târziu se înfiinţează Şcoala primară de fete din Baia, iar dânsa a fost numită directoare a şcolii. În anul 1922 se căsătoreşte cu învăţătorul Gheorghe Onişoru, care funcţiona la Şcoala primară de  băieţi din Baia.
            Învăţătoarea Eugenia Onişoru şi-a închinat toată viaţa educării elevilor satului Baia până la ieşirea la pensie. Fire blajină şi modestă, s-a ocupat în egală măsură de elevii satului, dar şi de gospodinele satului. Lecţiile ei erau foarte atractive. A confecţionat foarte mult material didactic, care a rămas în şcoală şi după ieşirea ei la pensie. Elevii clasei aveau un nivel de cunoştinţe ridicat. Cu ocazia unei inspecţii la clasă, s-a constatat că la obiectele aritmetică şi citire, mai ales, elevii deţineau cunoştinţe avansate. Pentru a accentua latura practică a învăţământului a înfiinţat un atelier de ţesătorie unde elevele şcolii din clasele a V-a şi a VII-a lucrau cu multă plăcere. Elevele erau învăţate să ţese pânză de bumbac şi fuior, pânză de boran-gic.
            A susţinut examenele pentru gradele didactice, primind la inspecţiile speciale pentru gradul II şi I calificativul Foarte bine. A participat împreună cu întregul colectiv de cadre didactice la toate manifestările cultural-artistice care aveau loc în cadrul Casei de sfat şi citire Nicolae Stoleru. În timpul iernii organiza, cu colegii învăţători, şezători culturale şi cursuri pentru adulţi. De asemenea îşi vizita fostele eleve şi după absolvire şi dădea sfaturi utile gospodinelor. A avut doi copii: un băiat pe nume Mureş şi o fiică pe nume Anişoara. Băiatul moare în timp ce era elev la Seminarul din Galaţi, producându-i o suferinţă care o va urmări toată viaţa. Fiica devine ingineră şi lucrează ca cercetător ştiinţific la un mare institut din Bucureşti.
            În timpul celui de-al doilea război mondial pierde toată gospodăria, toată ago-niseala de o viaţă. În anul 1955 iese la pensie după o muncă de 35 de ani în folosul copiilor din Baia. În luna noiembrie 1971, după o scurtă suferinţă încetează din viaţă şi este înmormântată în cimitirul satului Baia, alături de fiul său iubit, Mureş.
                                                         Învăţătoare Potlog Ana 
                                                              Prof. Potlog Maria-Roxana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog