Pagini

duminică, 8 decembrie 2013

HALLOWEEN-UL, O SĂRBĂTOARE A VESELIEI



Se tot repetă în ultimul timp- şi pe bună dreptate-, că sărbătoarea de Halloween nu este a noastră, a românilor. Ea  este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. 
 
            Primită cu reticenţă la început, această sărbătoare a căpătat tot mai multă amploare şi la noi, în România, adoptată rapid în marile oraşe, unde tinerii se dezlănţuie în cluburi, la distracţii, până spre ziuă, în ultima noapte a lunii octombrie.
             Românii sunt un neam creştin prin excelenţă şi omagierea vampirilor- a strigoilor, pe limba noastră, a contelui Dracula, cel însetat de sânge nevinovat, a morţii până la urmă, are conotaţii profund contrare educaţiei religioase pe care am primit-o de la naştere.
            Trăim însă într- o societate de consum, în care mijloacele mass- media au un rol major. Copiii văd la TV tot felul de ştiri, care mai de care mai înfricoşătoare. La fel, jocurile cu personaje hidoase, pe care le joacă la computer, îi obişnuiesc cu acceptarea răului ca pe ceva firesc. Pe de altă parte, sunt tot felul de tentaţii în comerţ- de la dinţii de plastic- de vampir- descoperiţi cu încântare în pungile de pufuleţi, la măştile de carton cu chipuri de zombi- căpătate sub formă de cadouri  pe lângă reviste sau cărţi.
            Părinţilor şi educatorilor le revine sarcina dificilă de a le face copiilor o educaţie sănătoasă, de a-i face să înţeleagă că nu urâtul şi   răul trebuie să guverneze viaţa oamenilor în viitor, ci faptele bune, iubirea pentru semeni, respectul reciproc, munca şi credinţa în Dumnezeu, valori morale prin care poporul nostru a reuşit să dăinuie peste veacuri, în ciuda vremurilor neprielnice.
            Şi încă un lucru: noi, educatorii, să transformăm, apelând la creativitatea proprie, toate aceste  aspecte negative, care pot perverti educaţia elevilor noştri, în lucruri pe care copiii să le accepte cu plăcere!
            Astfel, în ziua dedicată sărbătoririi Halloween- ului, am organizat cu elevii un bal mascat, prilej cu care ei s- au costumat în personaje diverse, inclusiv din poveşti. A avut loc o prezentare a măştilor, apoi o prezentare a dovlecilor împodobiţi cu măiestrie de elevi, la orele de abilităţi practice cu frunze şi flori presate,  mărgele, pălării şi dinţi din porumb ori fasole. Copiii au întîmpinat cu aplauze toate aceste produse, reuşite ale creativităţii lor .Apoi a urmat momentul mult aşteptat, al primirii diplomelor la categoriile ,, Cea mai reuşită mască’’ şi ,, Cel mai haios dovleac’’. Cu toţii au dansat apoi, pe muzică adecvată vârstei lor, într- o bună- dispoziţie molipsitoare.
       Şi, cu gândul că nu am  pervertit prea mult spiritul sărbătorii de Halloween, aşa cum este ea peste mări şi ţări, ne-am urat unii altora, într- o contradicţie de termeni,
          ,,Halloween fericit!’’.
                                                                                                                 Înv. Gogu Mihaela

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog