Pagini

duminică, 8 decembrie 2013

O FLOARE PENTRU ETERNITATE



Fiecare dintre noi poartă în suflet amintiri dragi, la care gândul revine în momente deosebite.
Din galeria acestor imagini, face parte un chip minunat, o fiinţă de suflet, cel care a fost profesorul de matematică, CANDREA DUMITRU, ce a slujit la şcoala Baia timp de 11 ani, între 1975-1986.
            Generos fiind, a oferit tuturor un crâmpei din sufletul său, a împărţit vastele cunoştinţe celor doritori, urmărind neîncetat perfecţiunea. Din dragoste pentru elevi şi-a dăruit cei mai frumoşi ani pentru a-i ajuta pe cei care au dorit să cunoască drumul întortocheat al ecuaţiilor, a pus temelii trainice matematicii, a lăsat deoparte povara grijilor zilnice şi s-a dedicat trup şi suflet şcolii, luptând pentru dizolvarea urii, destrămarea intrigii, iubind comunicarea, comuniunea şi cooperarea dintre oameni.
A fost un dascăl desăvârşit, atât prin amploarea şi profunzimea explicaţiilor pe care le dădea elevilor săi, cât şi prin alocarea fără limită a timpului său şi a propriilor culegeri de matematică elevilor doritori de performanţă. Măiestria sa didactică a avut rezultate remarcabile, urmărind nu numai să-i înveţe pe elevi ştiinţa matematicii, ci arătându-le căile adevărate  prin care şi-o  pot însuşi singuri .
Nu ştiu dacă, elevă fiind în învăţământul gimnazial, ceva din arta acestui profesor s-a statornicit în sufletul meu, dar pot spune cu certitudine că şi-a lăsat amprenta asupra destinului meu de învăţătoare, ca şi asupra multor elevi ai şcolii, încurajându-i, dându-le ceva din forţa sa de caracter, fiind un model demn de urmat.
Noua generaţie aduce un omagiu profesorului de matematică, Candrea Mitică, care a fost pentru şcoala Baia, făclia care a ars fără a se stinge mulţi ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog