Pagini

duminică, 8 decembrie 2013

MICII ECOLOGIŞTI ÎN ACŢIUNE


             Grădiniţa este un loc unde se exercită o activitate modelatoare, ce se raportează la stadiul de dezvoltare psihofizică, caracteristică vârstei preşcolare.
În ultimul timp se acordă o mai mare importanţă necesităţii educării ecologice a copilului în grădiniţă, făcând transferul de dragoste şi respect pentru tot ce ne înconjoară de la noi, adulţii, spre cei mici, acum când începe drumul cunoaşterii.
            Curiozitatea copilului de a cunoaşte tot ceea ce-l înconjoară, de a afla cât mai multe despre natură şi cauza unor fenomene, ne-au determinat pe noi, educatoarele Grădiniţei cu Program Normal nr.1 Baia, să transformăm această sete de cunoaştere într-o activitate intelectuală intensă.
Pornind de la această idee am iniţiat şi desfăşurat în grădiniţă activităţi cu scopul de a educa copiii şi comunităţile locale pentru păstrarea unui mediu mai curat şi mai sănătos, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale şi menţinerea echilibrului ecologic, în vederea conservării naturii pentru generaţiile următoare.
Interesul şi dragostea pentru natură sunt, la majoritatea copiilor, instinctive. În plus, comportamentele şi convingerile formate copiilor la o vârstă cât mai fragedă sunt cele care se păstrează cel mai bine toată viaţa. De aceea, în educaţia realizată în grădiniţă trebuie să pornim de la interesul firesc al copiilor pentru plante şi animale, pentru ceea ce reprezintă, în general, natură pentru ei. În cadrul activităţilor desfăşurate cunoştinţele au fost dobândite prin descoperire, acţionând concret, în natură, săpând, plantând flori, copăcei, îngrijind spaţii verzi, lucrând cu deşeuri şi materiale refolosibile.
Copiii sunt învăţaţi să folosească tot ceea ce natura le oferă, să colecteze materiale refolosibile, materiale din natură, înlocuind jucăriile şi materialele didactice din grădiniţă. Implicarea şi formarea copiilor ca protectori ai naturii reprezintă în esenţă o dezvoltare armonioasă a acestora.
Aşadar, să-i învăţăm pe copiii noştri că „pământul, cu tot ce are el, este mama noastră şi că tot ceea ce i se întâmplă pământului, va ajunge să li se întâmple şi copiilor acestui pământ”
                                                              Sieux Seattle

Prof. înv. preşcolar  Nechita Monica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog