Pagini

duminică, 8 decembrie 2013

5 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A EDUCATORILOR



"Educaţia înseamnă a învăţa să înveţi, a învăţa să trăieşti, a învăţa să gândeşti liber şi critic, a învăţa să iubeşti lumea şi s-o faci mai umană, a învăţa să te desăvârşeşti în şi prin munca creatoare"  Edgar Faure.
În 1994, în data de 5 octombrie, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor pentru a comemora semnarea, în anul 1966, a Recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Prin urmare, UNESCO a creat această zi pentru a atrage atenţia anumitor guverne asupra condiţiilor rele de muncă în care cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea, asupra salariilor mici ale acestora.
            Aşadar, în întreaga lume, această zi, sărbătorită  în peste 200 de ţări, este consacrată  personalului didactic, celor care fac educaţia - educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceză.  
Simbolic vorbind aceasta e ziua în care elevul de oriunde ar putea oferi mărul său educatorului, înţelegând prin aceasta pe omul de la catedră, în semn de înţelegere pentru munca şi truda lui zilnică de a ridica OAMENI şi de a le arăta drumul.
Ziua de 5 octombrie este dedicată profesorilor, învăţătorilor, educatoarelor pentru a li se da reputaţia pe care o merită, pentru a sensibiliza întreaga societate ţinându-se cont de rolul esenţial pe care îl joacă dascălii în formarea de noi generaţii.
        Acest lucru nu este posibil decât prin repunerea dascălului la valoarea lui adevărată. Dascălii şi educaţia, această puternică armă capabilă să schimbe lumea, trebuie să stea permanent în atenţia tuturor guvernelor.
5 octombrie - ZIUA MONDIALĂ A EDUCATORILOR - este ziua în care oamenii de pretutindeni primesc îndemnul de a spune:
MULŢUMESC, DOMNULE EDUCATOR ! 
           

            Puterea divină hărăzeşte-n suflet dragostea pentru învăţăcei şi astfel se nasc DASCĂLII.
            A fi dascăl înseamnă a şti să deschizi inimi, să luminezi minţi, să iubeşti cu adevărat. Cine nu ştie ce înseamnă să înveţi mintea să nască slove, inima să nască emoţii dintre cele mai puternice, sigur nu va înţelege ce înseamnă să fii dascăl.
            Ni se pare normal ca un copil să înveţe să meargă, ni se pare normal ca un elev să înveţe să scrie şi să citească sau un adult să aibă o slujbă. Dar câte sacrificii, câtă răbdare şi pricepere din partea cuiva pe care te sprijini mereu implică toate acestea? Câtă voinţă şi tact îţi trebuie ca să cucereşti necunoscutul?
            Ca să ajungi dascăl trebuie să deschizi bine ochii şi sufletul ca să nu ajungi să fii strivit de platonic. Trebuie să alergi mereu după acel ceva nou, să-nveţi să nu-ţi trăieşti ideile de unul singur şi să-nveţi să călătoreşti pe aripile speranţei.Trebuie să ştii că dragostea micuţilor nu se-nvaţă din cărţi, ci o capeţi, fie cu un simplu zâmbet, fie cu o îmbrăţişare.
Nimic nu se compară cu satisfacţia de a desluşi minţi neştiutoare, de a învăţa mâini stângace, de a presăra dragoste în suflete curate. E ca şi cum ai ţine în mână un boboc de trandafir pe care ai posibilitatea să-l striveşti sau să-l ajuţi să devină floare.


GÂNDURI CURATE DE LA ELEVI
„Noi vă preţuim pentru că ne luminaţi mintea şi sufletul”
„În această zi  le urăm învăţătorilor şi profesorilor noştri un sincer “LA MULŢI ANI !”,  le mulţumim pentru grija ce ne-o poartă, promiţându-le că vom fi mai ascultători  şi vom învăţa mai bine.”
„Cu ocazia Zilei Mondiale a Educatorilor ,le dorim o zi cât mai însorită tuturor celor care se implică în procesul ecudaţional şi ne ajută să creştem frumos!”
Înv. Zaharia Floarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog