Pagini

duminică, 8 decembrie 2013

Elementele chimice din organismul uman



Elementele chimice din sistemul periodic pot fi: metale, semimetale si nemetale.
Elementele chimice care se găsesc în organismul uman se numesc bioelemente

Prădători în lumea plantelor




            Plantele carnivore sunt plante care îşi iau unele sau majoritatea substanţelor lor nutritive dar nu energia prin prinderea şi consumul unor animale sau protozoare, de obicei insecte şi alte artropode.

MOŞULUI SCRISOARE, DESPRE…RECICLARE



MOŞULUI SCRISOARE,
DESPRE…RECICLARE

            Este un gând de-al meu, pe care vi-l transmit si vouă, dragi copii. Nu credeţi că Moş Crăciun se va bucura dacă va afla despre isprăvile voastre în cadrul Proiectului „Patrula de Reciclare”?

Şcoala în mişcare



În luna octombrie, municipiul Fălticeni a fost, preţ de câteva ore, capitala sportului la nivel regional. Au fost programate partide de handbal, fotbal badminton şi întreceri la atletism. Pentru a putea participa, echipele s-au înscris din timp pe portalul dedicat evenimentului “MOVE WEEK 2013”, ce se derulează în 30 de ţări europene. Totodată ,activităţile sportive, parte din proiectul “Active Network” susţinut de Primăria Municipiului Fălticeni şi Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Suceava (AJSPT), sunt cuprinse în calendarul “MOVE WEEK 2013”.

Un copil- un pom



             Într- o frumoasă zi de sfârşit de octombrie, pe 29, 

MICII ECOLOGIŞTI ÎN ACŢIUNE


             Grădiniţa este un loc unde se exercită o activitate modelatoare, ce se raportează la stadiul de dezvoltare psihofizică, caracteristică vârstei preşcolare.

Ziua Verde a Eco-Şcolilor din România – 29 octombrie 2013



            Elevii Şcolii Gimnaziale “Nicolae Stoleru” s-au alăturat miilor de voluntari din întreaga ţară care militează pentru a  menţine un mediu curat.

HALLOWEEN-UL, O SĂRBĂTOARE A VESELIEI



Se tot repetă în ultimul timp- şi pe bună dreptate-, că sărbătoarea de Halloween nu este a noastră, a românilor. Ea  este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. 

CREATIVITATE ŞI IMPLICARE



„Rădăcinile învăţăturii sunt amare , dar fructele sunt dulci „

Pentru că în perioada 16 – 24 noiembrie 2013 a fost săptămâna Educaţiei Globale , clasa a V-a B, împreună cu diriginta clasei, profesor Pavel Alina, au hotărât să îşi aleagă ca temă de discuţii (fără însă a o epuiza) „Şcoala de ieri, de azi , de mâine”.

MOŞUL NICOLAE



Moşule cu barba dalbă,                                    
Tu din ea ne cerni zăpadă,                                 
Atunci când vii pe cal alb                                 
Şi cu dragoste în sufletu-ţi cald!            

Sfântul Nicolae, prietenul copiilor



Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, oraşul Patara (Turcia).

Iarna sclipitoare



       Într-o zi frumoasă de iarnă pe când norii au început

Începutul iernii



            E toamnă  târzie.

Toamna



A sosit toamna cu rochia sa lungă care împrăştie un covor multicolor de frunze.

Iarna


Prin văzduh de catifea

Frunzuliţa



Într-o zi de toamnă rea

Toamna în ochi de scriitor




Îşi aşterne peste toate

Sfârşit de toamnă



Vine iarna cu paşi repezi:

Toamna



Toamna s-a lăsat, neagră şi pustie,

Toamna



Vine toamna ca bogată

Şcoala de furnici



Eram prea mici acum opt ani,

Un copil neascultător



Am aşteptat cu nerăbdare acea zi de duminică în care eu şi colegii mei am hotărât să mergem la un picnic în poiana de lângă pădure.

Semnul întrebării



Eu sunt Semnul Întrebării.

Despre noi



Tot colectivul vrea aşa:

Cufărul cu comori



Se înserase şi începuse să plouă.

Şcoala , un tărâm ca de poveste



Şcoala pentru mine este

ŞCOALA VĂZUTĂ DE ELEVII CL. a II- a B



         ,,Noi învăţăm la şcoala ce poartă numele marelui învăţător Nicolae Stoleru. Este o clădire mare, frumoasă, cu multe săli de clasă, laboratoare şi cabinete.Îmi este foarte drag să vin la şcoală, pentru că aici învăţ multe lucruri despre viaţă.’’
                                       ( Cazamir Andrei)

ŞCOALA MEA

ŞCOALA MEA

Şcoala mea e ca o floare
Cum nu e alta sub soare!
Aici copiii învaţă
Lucruri bune, despre viaţă.

Impresiile unui elev de clasa a VIII-a A




Ziua de 15 septembrie 2010, fără să ştim, ne aducea începutul unui nou capitol din ceea ce însemna, de atunci şi până astăzi, patru ani în care, alături de colegi, am învăţat să fim uniţi, la fel ca o familie, alături de domnul diriginte care a ţinut loc de tată pentru noi la şcoală.

Impresii după opt ani de şcoală



Suntem în clasa a VIII-a A şi abia acum ne dăm seama că am petrecut atâţia ani frumoşi în această scoală!... Nu ne-am dat seama pană acum (şi nici nu o să ne dăm seama) cât de repede a trecut vremea. 

Prima zi de şcoală



     Este 16 septembrie – ziua în care se aude din nou clinchetul cristalin al clopoţelului, ziua în care bucuria revederii colegilor de clasă se împleteşte cu amintirile frumoase ale vacanţei.

Un sfârşit, un nou început



Iată că un an de şcoală s-a încheiat. Aşadar, am spus „Rămas bun, clasa pregătitoare! şi ne-am bucurat că vom trece în clasa întâi. Clasa pregătitoare a fost un mister. Din păcate, am lăsat în urmă toate amintirile pe care le-am trăit alături de colegii mei, de doamna învăţătoare şi am păşit nerăbdători  pragul clasei întâi.
Prima zi de şcoală a fost un eveniment emoţionant şi de neuitat.                                
                                      
                                                                                                                Radu Irimioaia, cl. I.

Relaţia familie-şcoală-Biserică



         Privind din punct de vedere istoric, relaţia dintre şcoală şi Biserică este una de filiaţie, prima dezvoltându-se în tinda celei de-a doua, preotul sau dascălul fiind primii învăţători ai copiilor. Şcoala a rămas mereu aproape de Biserica neamului, indiferent de vitregiile istoriei. Întreaga spiritualitate românească izvorăşte din unitatea de viziune şi acţiune a celor două instituţii. Prin intermediul ambelor, societatea a rezistat, deoarece a păstrat, a transmis şi a cultivat adevăratele valori spirituale, culturale, morale, sociale.

Copilărie...



 Copilărie...

Chiar dacă anii trec rând pe rând, copilăria rămâne întipărită în amintirile tuturor oamenilor.

Arc peste timp, de Onofrei Laura



Arc peste timp

Zilele blânde ale toamnei au pus stăpânire peste sat. Vrăjiţi de covorul multicolor de frunze, am purces la pas, împreună cu doamna învăţătoare, pe urmele înaintaşilor.

Dascălului



Omagiu ţie, scumpe dascăl,
Îţi aduc astăzi preamărire.
Din freamătul inimii mele,
O caldă şi duioasă mulţumire!

ARC PESTE TIMP



Râu moldav şi ţărm finit
Povestea nu s-a sfârşit:

CASĂ A VISURILOR - GRĂDINIŢA DE COPII



Printre primele amintiri plăcute ale copilăriei, regăsesc anii grădiniţei, un loc mereu cald şi primitor, o a doua casă şi familie… primul contact direct cu necunoscutul şi desprinderea de dependenţa faţă de părinţi.
            Amintiri…am fost şi eu la grădiniţă.  Trecut-au ani şi ani de-atunci, dar vremea aceea nu o pot uita. Educatoarea blândă, sala de grupă, toată ,,trupa’’ de pitici- colegii, jucăriile şi activităţile frumoase, un ,,bună ziua” spus în cor la poarta grădiniţei atunci când plecam la amiază acasă…

5 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A EDUCATORILOR



"Educaţia înseamnă a învăţa să înveţi, a învăţa să trăieşti, a învăţa să gândeşti liber şi critic, a învăţa să iubeşti lumea şi s-o faci mai umană, a învăţa să te desăvârşeşti în şi prin munca creatoare"  Edgar Faure.

Cinstire ţie, scump ÎNVĂŢĂTOR!



Cinstire ţie, scump ÎNVĂŢĂTOR!

Stau şi privesc prelung
La ceas adânc din noapte,
Aceste chipuri blânde
Ce mă privesc din carte.

O FLOARE PENTRU ETERNITATE



Fiecare dintre noi poartă în suflet amintiri dragi, la care gândul revine în momente deosebite.
Din galeria acestor imagini, face parte un chip minunat, o fiinţă de suflet, cel care a fost profesorul de matematică, CANDREA DUMITRU, ce a slujit la şcoala Baia timp de 11 ani, între 1975-1986.

O VIAŢĂ ÎNCHINATĂ ŞCOLII, ÎNVĂŢĂTOAREA EUGENIA GHE. ONIŞORU



            Se naşte la Baia în anul 1899 în familia Zegleanu. Tatăl său a fost  notar în comuna Baia, iar mama, Voichiţa, a fost fiica mai mare a preotului Vasile Mihăilescu. Rămâne de mică orfană de mamă, care a decedat datorită unei epidemii în iarna anului 1906. Este îngrijită de bunica sa dinspre  mamă.

DE VORBĂ CU DOAMNA ÎNVĂŢĂTOARE, ZEGLEANU MARIA



Denis: Anii trec cu repeziciune, ca şcolari ne amintim mereu de prima zi de şcoală, de chipul drag al învăţătoarei, de colegi. Ce ne-aţi putea spune despre începutul carierei dumneavoastră?

Interviu cu domnul director, Natu Ioan



1. Suntem în prag de sărbătoare, se împlinesc 150 de ani de când porţile acestei şcoli au fost deschise pentru învăţăceii satului. Ce credeţi că a dăinuit în şcoală de-a lungul acestor ani?  

Gânduri la ceas aniversar- 150 de ani de la înfiinţarea Şcolii din Baia


LA MULŢI ANI, IUBITĂ ŞCOALĂ!

...o urare, poate cea mai frumoasă dintre urări, la o vârstă seculară-150 de ani de existenţă şi tot atâtea generaţii de copii care au absolvit această instituţie ce poartă numele unui învăţător strălucit, dar şi al unui erou: Nicolae Stoleru, căruia ii spunem odihnă uşoară şi–i multumim pentru exemplul său de viaţă!

A aparut numarul aniversar al Revistei Columna

150 de ani

Faceți căutări pe acest blog