Copii care sunt expuşi la poluare pot avea un coeficient de inteligenţă redus, arată un studiu realizat de Centrul pentru Sănătatea Copilului din Columbia . Mai precis, este vorba despre poluanţii proveniţi din arderea de combustibili fosili.
Studiul a arătat că acei copii care au fost expuşi la niveluri ridicate de poluanţi (peste media acceptată de 2,26 nanograme pe metru cub) au avut rezultate mai slabe la testele de inteligenţă generală şi verbală decât copiii care au fost expuşi la niveluri mai mici de poluare, arată SCIENCE DAILY.
La vârsta de cinci ani, copiii expuşi la poluare aveau un scor cu 4,31 până la 4,67 mai mic decât ceilalţi copii, la un test IQ pe scara Wescher pentru preşcolari, arată cercetătorii.
“Descoperirea este îngrijorătoare, pentru că acest scor scăzut de inteligenţă are un efect în ceea ce priveşte performanţa şcolară”, susţine doctorul Frederico Perera, liderul proiectului.
Vestea bună, susţine Perera, este că nivelul de poluare a scăzut încă din 1998 ca urmare a implementării politicilor de reducere a traficului şi a poluării produse în urma arderii combustibililor fosili.
Cei 249 de copii care au participat la studiu erau născuţi de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani din diverse zone ale oraşului New York (Washington Heights, Harlem sau South Bronx.) Studiul a arătat că 140 dintre ei erau expuşi la niveluri mari de poluare şi au fost luaţi în calcul factori cum ar fi expunerea la fumul de ţigară, educaţia mamei şi calitatea mediului familial.
“ Din fericire concentraţiile de poluanţi din aer pot fi reduse prin metode de control, surse alternative de energie şi intervenţii în politica privind mediul înconjurător,” susţine Perera.
Grădinariu Ioana, clasa a VII-a A
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu