Pagini

joi, 4 martie 2010

ARTĂ ŞI TALENT

Cea mai frumoasă exprimare a gândurilor omului este arta. Artiştii ne-au uimit întotdeauna deschizându-ne orizonturi noi, spre alte lumi şi nu şi-au renegat creaţiile chiar dacă uneori erau consideraţi de unii fantezişti. Arta nu poate fi înţeleasă decât de către cei care au sufletul curat şi pur, dar nici atunci nu se poate spune că este înţeleasă pe deplin.
 Arta rămâne o taină şi o credinţă, iar când se face după vreo teorie, este falsă.” (Constantin Brâncuşi)
Arta este o aventură într-o lume necunoscută, care poate fi explorată doar de cei dispuşi să îşi asume riscurile.”(Mark Rothko)
“Arta este oglinda magică pe care o creăm pentru a transforma visele invizibile în imagini vizibile. Pentru a ne vedea chipul folosim o oglindă, operele de artă le folosim pentru a ne vedea sufletul.” (George Bernard Shaw)
 Fiecare om poate să deseneze ceva, să cânte o melodie sau să o reproducă la un anumit instrument, să facă o fotografie sau să se mişte pe un anumit ritm. Arta nu înseamnă doar atât, ea presupune mult mai mult. Întâlnim des sintagme precum “artă interpretativă”, “artă plastică”, “artă fotografică”, “arta coregrafică”, “artă culinară”, “arta conversaţiei” şi multe altele.  Oare de ce sunt folosite aceste sintagme? Nu este suficient să zicem doar interpretare, desen, fotografiere, coregrafie, a găti şi conversaţie? Ba ar fi suficient în cazul în care totul s-ar rezuma la a interpreta o melodie, a face un desen, a face o fotografie, a te mişca pe un ritm, a găti ceva sau a face pur şi simplu o conversaţie. Dar în momentul în care atunci când interpretezi o melodie pui atâta pasiune şi suflet încât o faci să sune divin şi când rezultatul interpretării tale este unul unic, atunci poţi să zici că faci din acea interpretare o artă - arta interpretării. La fel este cu fotografia... fiecare din noi poate să apese pe un buton al unui aparat ca să fotografieze ceva...dar atunci când priveşti înăuntrul imaginii pe care o vezi cu ochiul liber şi când apelezi la o imaginaţie divină pentru a surprinde umbre, reflecţii, culori pentru ca produsul final să fie ceva unic....atunci poţi spune că faci din acea fotografie artă – arta fotografiei. Cu toate acestea nu toţi cei care facem aceste lucruri ne putem numi neapărat artişti. Pentru a fi cu adevărat artist ai nevoie, pe lângă harul divin cu care te înzestrează Dumnezeu, de o doză de curaj, o doză de nebunie, de multă imaginaţie, dar mai ales sufletul trebuie să fie izvor nesecat de creativitate.
“Arta este mai înaltă ca viaţa, este de fapt o exaltare a vieţii şi presupun că ai nevoie şi de o undă de nebunie ca să faci şi să o înţelegi.”(Laurence Olivier)

Prof. Ioana Simian


Bookmark and Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog