Pagini

joi, 4 martie 2010

FIZICA DISTRACTIVĂ


1.      PROBLEMĂ DE CINCI PARALE
Aşezaţi pe masă un pahar de apă gol. Acoperiţi-l cu o bucată de carton pătrat, puţin mai mare decât gura paharului. Peste carton, la mijloc, aşezaţi o moneda uşoara (5bani).
Ce spuneţi: Puteţi lua cartonul fără a trage şi moneda? Fireşte, ea nu trebuie să rămână suspendată în aer, ci să cadă în interiorul paharului, dar fără a o atinge cu nimic…
Da, este posibil. Se apucă de marginea cartonului cu două degete şi se trage brusc sau pur şi simplu se dă un bobârnac cam la mijlocul cartonului.
În ambele cazuri, moneda nu va urma mişcarea cartonului, ci va cădea în interiorul paharului. Ştiti însă de ce?
2.      CARE ESTE MONEDA?
De data aceasta aveţi nevoie de monede de mai multe dimensiuni. Aruncaţi-le pe toate într-un săculeţ de pânză sau într-o căciulă  şi anunţaţi pe cei din jur că sunteţi gata să le arătaţi o scamatorie , care va decurge astfel:
Rugaţi pe cineva să scoată una dintre monede, fără să v-o arate, şi s-o ţină strâns în pumn până ce veţi număra cu glas tare până la 100. Când aţi terminat numărătoarea (la care nu este nevoie să vă grăbiţi ), cereţi să dea drumul monedei înapoi în sac, tot pe nevăzute. Apoi, introduceţi şi dvs. mâna în sac, număraţi până la cinci şi…spre surprinderea celor de faţă , scoateţi exact moneda pe care a ales-o persoana de mai înainte.
            Cum aţi reuşit să ghiciţi despre care monedă a fost vorba?
Explicaţia este cât se poate de simplă: moneda respectivă, care a fost ţinută în pumn, cca. două minute, este… caldă, în timp ce toate celelalte sunt mai reci.
3.   MÂNA MIRACULOASĂ
Luaţi un balon de laborator din sticlă, închis la gură cu un dop perforat prin care trece un tub de sticla subţire îndoit în unghi drept. În tub introduceţi ( prin suflare ) o picătură de apă colorată cu cerneală. Aşezaţi apoi balonul, astfel aranjat pe un suport oarecare. Acum, cereţi cuiva să încerce a mişca picătura colorată către capătul liber al tubului, fără a mişca instalaţia şi fără a folosi vreun obiect.
Rezolvarea e cât se poate de uşoară. E suficient să cuprindeţi pereţii balonului între palme, şi picătura se va pune în mişcare.
În altă variantă, puteţi cere ca picătura să fie mişcată de la distanţă, fără a atinge cu nimic instalaţia.
Acum este suficient să ţineţi un chibrit aprins sub fundul balonului.
Dar ştiţi care este explicaţia fenomenului? Cine mişcă picătura de apă?
Menţionăm că după ce nu se mai încălzeşte balonul(cu mâinile sau cu chibritul), picătura revine exact la locul iniţial.
4.      MONEDA ÎN ECHILIBRU
Îndoiti o bucată de sârmă sub forma unei piese. În clema formată la capătul din dreapta, fixati o monedă, iar în cârligul de la celălalt capăt atârnaţi un mic obiect cu o greutate asemănătoare, de exemplu un inel, o verigă de lănţic. Această mică instalaţie poate fi acum aşezată în echilibru ...pe vârful unui ac. Mai mult, dacă veţi sufla uşor, îi veţi putea da o mişcare de rotaţie rapidă, iar, ca urmare, dacă acul e din oţel, în scurt timp moneda va fi găurita!
5.      OUL MIRACULOS
Cu ajutorul unei seringi, goliţi un ou de găina de conţinutul său, printr-un mic orificiu practicat în partea mai lată. Lăsaţi apoi oul gol să se usuce bine în interior (îl puteţi chiar aşeza într-un cuptor). După uscare, turnaţi în ou nisip fin, cam până la o treime din volumul său, apoi astupaţi orificiul cu ceară albă de lumânare, căutând sa-l faceţi cât mai puţin vizibil .
Oul astfel preparat va ajuta să faceţi o serie de …scamatorii de echilibru. La masă, de exemplu, îl puteţi aşeza pe o farfurie printre alte oua “normale”, de unde îl veţi lua înapoi ”la întâmplare” si veţi demonstra ca ştiţi să-l…dresaţi. Astfel, oul va fi gata să stea “liniştit” în poziţiile cele mai de necrezut: pe marginea gurii unei sticle, pe lama unui cuţit, ori va putea fi aşezat pe masă în vârful său cel mai ascuţit etc.
În orice poziţie îl veţi aşeza, nisipul va aluneca şi se va aranja astfel încât să formeze un centru de greutate jos, favorabil menţinerii întregului ou în poziţii greu de imaginat pentru un ou obişnuit. 
Todirică Laureanţiu, clasa a VIII-a B


Diaconu Emanuel clasa aVIII-a B

  Dediu Andrei clasa a-VI-a A

Bookmark and Share

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog